3 лютого 2022

Будівля Хлібозаводу №1 перетвориться в «Гостинний двір»

Одне з найстаріших будівель Дніпра на проспекті Яворницького 106, ініціатором будівництва якого понад двісті років тому був князь Потьомкін, нарешті буде реконструйовано. Будівля в класичному стилі спочатку функціонувало, як суконна фабрика, в якій працювали кріпаки. Імовірно воно було спроектовано російським архітектором Ф.І.Волковим, успішно реалізували свої проекти складів і казарм в Санкт-Петербурзі. Коли в 1837 році потьомкінське фабрику закрили через збитки, в ній органічно розташувалися склади. З 1926 року і до кінця 20 століття в цьому промисловому спорудженні працював Хлібозавод №1.
Сьогодні, після того як пам'ятник архітектури, який має національне значення, довго перебував у запустінні, буде реалізована реконструкція. Старовинна класична архітектура з десятіколонним портиком знайде друге життя в складі новітнього багатофункціонального центру.
В рамках реновації історичний пам'ятник інтегрують в торгово-розважальний і готельний комплекси з паркінгами на 40 і 100 машиномісць, загальна площа забудови становитиме 35 тис. Кв. м. Нові 3-6 поверхові будівлі займуть цілий квартал між Старомостовой площею, проспектом Яворницького, вулицями Привокзальній і Пастера.
Торговий центр (17 тис. Кв. М) розташується на перших двох поверхах, розважальний - на третьому, на четвертому планується розміщення фуд-корти, а верхні поверхи займе 3-зірковий готель. Нові споруди з'єднають скляним атріумом з ретельно відновленим історичним будинком. Поруч з пам'ятником архітектури передбачають появу упорядкованих пішохідних бульварів. Потрапити в комплекс «Гостинний двір» можна буде з будь-якої вулиці, розташованої поруч.