10 лютого 2022

Готель «Парус» повернули у власність міста

Апеляцію – виграли. Готель «Вітрило» повертається у власність Дніпра. Днями суд другої інстанції ухвалив рішення на користь громади. Йдеться про розірвання договору купівлі-продажу відомого недобудови між Дніпровською міськрадою та компанією «Ромбус Приват».

Розірвати договір та повернути у власність громади готель Парус. Суд другої інстанції ухвалив рішення на користь міста. Постанова центрального апеляційного господарського суду про розірвання договору між Дніпровською міськрадою та приватною компанією "Ромбус Приват" набула чинності 18 листопада.

“Відбувся розгляд першої інстанції у господарському суді Дніпропетровської області. Було рішення на користь після розгляду апеляційної скарги в суді апеляційної інстанції. Рішення залишилося таким, як його ухвалив суд першої інстанції”, - каже юрист міськради Юлія Олійник.

Позов до суду Дніпровська міськрада подала у грудні 2020 року. Головна претензія – порушення умов договору приватною корпорацією. Згідно з документом, «Ромбус Приват» мало завершити будівництво готельного комплексу «Парус» до 16 серпня 2020 року. Але за фактом цього так і не зробило.

"Суд встановив відсутність дозвільної документації у відповідача, відсутність документації щодо введення об'єкта в експлуатацію", - розповіла Юлія Олійник.

Готель "Парус" почали зводити у Дніпропетровську у 1975 році. 95-го будівництво припинили повністю. І з того часу вже чверть століття 28-поверхова будівля стоїть безхазяйною.

“За часів, коли наша держава стала незалежною, біля цієї будівлі з'явився власник. Власник взяв на себе зобов'язання привести цей будинок до ладу, провести його реконструкцію, упорядкувати територію. Але жодної з цих вимог він не виконав, і нескінченно вимагав та вимагав продовження оренди”, — розповідає заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко. У мерії додають: із роками технічний стан відомого дніпровського довгобуду погіршувався, зараз став незадовільним. На підтвердження цього є експертні висновки.

Право власності компанії «Ромбус Приват» на об'єкт не може використовуватись на шкоду жителям, кажуть юристи. Йдеться про захаращену територію та нещасні випадки, які періодично відбуваються на території готелю «Парус». Тому апеляційна інстанція й ухвалила рішення на користь громади Дніпра.

  • – Цей недобуд уже не одне десятиліття. А особливо, я тут гуляю з собакою і бачу: як випускні, приходять школярі, туди залазять, і навіть був нещасний випадок. Дуже хочеться, щоб таки зважилося так, щоб було і красиво, і без нещасних випадків.
  • - Не треба жодних символів, це все нісенітниця. Прибрати, поставити новий символ та зробити краще. Ми ж рухаємось уперед, а не назад. Навіщо нам дивитись назад. Воно вже застаріло, все у ньому застаріло. Воно вже все не годиться. Простіше зруйнувати та поставити нове.

Залишити таким готель чи публічно підірвати та побудувати щось нове, у мерії поки що роздумують. Кажуть, приватна компанія «Ромбус Приват» протягом 20 днів може подати касаційну скаргу та призупинити попереднє рішення суду та розпочати новий розгляд по суті.

Гостиницу «Парус» вернули в собственность город - фото: «Парус»

 

Гостиницу «Парус» вернули в собственность город - фото: «Парус»

 

Гостиницу «Парус» вернули в собственность город - фото: «Парус»

 

Гостиницу «Парус» вернули в собственность город - фото: «Парус»

 

Гостиницу «Парус» вернули в собственность город - фото: «Парус»

 

Гостиницу «Парус» вернули в собственность город - фото: «Парус»